poniedziałek, 24 września 2012

Proste ciasto cytrynowe, czyli przechwałki kulinarne


Kiedy pieczesz jedno ciasto dwa razy pod rząd i za każdym razem nie masz nawet resztek żeby sprawdzić, jak smakuje dzień po upieczeniu, to albo głodzisz swoje towarzystwo przez tydzień i jest im wszystko jedno, co przed nimi postawisz, albo robisz kawał dobrej roboty. Nikogo nie głodziłam. Jestem super w cieście cytrynowym i mogę to sobie nawet wpisać w CV - tak bezwstydnie jestem z siebie dumna.

Sztuka polega na procesie dodawania składników - to klucz do otrzymania tej miękkiej, pełnej konsystencji, która uszczęśliwia mnie bardziej niż zniżka na praliny. Podzielcie składniki na 3 miski - masę jajeczno-cukrową, suche składniki i mleko z wanilią. I dodawajcie do masy jajecznej na zmianę suche składniki i mleko -  i tak kilka razy, bardzo dokładnie mieszając.

Jestem pewna, że to odkrycie to oczywista oczywistość dla bardziej wtajemniczonych, jednak nie mam aspiracji na stanowisko kulinarnego konkwistadora, a jedynie chcę dobrze jeść. Cytryny i ciasto prowadzące do samouwielbienia w moim świecie byłyby podstawą każdego zestawu terapeutycznego.



Składniki (na podłużną formę o wymiarze 23x13cm):

300g drobnego cukru
3 jajka
skórka starta z 2 cytryn

350g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

250ml mleka 3,2%
ziarenka z 1 laski wanilii

200g stopionego masła

Syrop:
skórka i sok z 1 cytryny
50g drobnego cukru
100ml wody


1. W elektrycznym mikserze ubij jajka z cukrem i skórką cytrynową.

2. Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do trzeciej miski wlej mleko z wanilią.

3. Łącz składniki dodając do masy jajecznej kolejno: 1/3 suchych składników (mąka itp) i 1/3 mleka - i tak po kolei, na zmianę, aż do połączenia wszystkich składników. W trakcie dodawania, mikser powinien cały czas być włączony na średnie obroty. Kiedy opróżnisz miski z mąką i mlekiem, podkręć obroty i poczekaj aż cała masa stanie się lekka i puszysta.

4. Spowolnij obroty miksera i delikatnie wmieszaj stopione masło - poczekaj aż wszystkie składniki znowu się idealnie połączą.

3. Przelej masę do formy i piecz ciasto w temperaturze 170 stopni przez około 1h15min.

4. Opcjonalnie: możesz przygotować syrop, którym polejesz ciasto, żeby uzyskać słodką skórkę na wierzchu i wilgotniejsze ciasto. Podczas, gdy ciasto się piecze, wrzuć do garnuszka sok i skórkę cytryny, dosyp cukier i zalej wszystko 100ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż do momentu, kiedy objętość syropu zredukuje się o połowę i kiedy uzyskasz kleistą konsystencję.

5. Ciepłe ciasto ustaw na metalowej kratce nad zlewem i ponakłuwaj lekko skórkę wykałaczką. Następnie wylewaj powoli i równomiernie syrop na wierzch ciasta.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Po pierwsze, mam świetny pomysł, wywal zniżkę na praliny, a już najlepiej przekaż komuś, kto zrobi z niej lepszy pożytek z naprawdę większą pasją do czekolady.
    Po drugie, dziwi mnie trochę brak komentarzy biorąc pod uwagę zamieszczenie zdjęcia, które spokojnie podpada pod kategorię food porn... ludzi to już nic nie rusza

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta ja też robię podobne tylko z skórka pomarańczową :)
    Fajny bloig

    OdpowiedzUsuń
  3. @Mała kuchareczka: Dzięki :) A że pomarańcze też uwielbiam, to pewnie nie powstrzymam się przed takim wariantem.

    OdpowiedzUsuń