poniedziałek, 22 lutego 2010

Zielone naleśniki, czyli o bliskiej przyjaźni między pesto a tuńczykiem



Moje nastawienie do klasycznych naleśników jest dość konkretne: moja babcia robi najlepsze naleśniki na świecie i nigdy nie będę nawet próbować jej dorównać. Jednak  to nie zmienia faktu, że moja babcia nie mieszka w Warszawie a zapotrzebowanie na naleśniki jest ogromne.

Dlatego też Nigella znowu przyszła z pomocą, dając przepis na cudowne, nienormalnie proste, zielone naleśniki. Oryginalna wersja jest z szynką, jednak uważam, że warto poświęcić minutę więcej na przygotowanie pasty z tuńczyka. Podaję ją w dwóch wersjach, obie są równie proste i wybór zależy jedynie od zasobów lodówki. Ale naprawdę, jest to jedynie sugestia podania i jestem w stanie też uznać, że naleśniki z pesto są genialne bez żadnego konkretnego dodatku.

Składniki na ok.6 niewielkich, grubszych naleśników:

90g zielonego pesto
90g mąki pszennej lub w zdrowszej wersji, razowej
250ml mleka
1 jajko

Składniki na tuńczykową pastę z serkiem:

pół puszki tuńczyka w sosie własnym
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżki serka kanapkowego z ogórkiem (np Almette, Hochland)
sól, pieprz

Składniki na tuńczykową pastę z majonezem:

pół puszki tuńczyka w sosie własnym
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki majonezu
łyżeczka posiekanych kaparów
sól, pieprz


1. Wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki na naleśniki. Ja lubię, kiedy moje są bardziej gęste i grubsze, mimo że przez to tracą na wielkości. Jeśli wolisz, żeby były cieńsze i łatwiej rozlewały się na patelni, wystarczy, że dolejesz więcej mleka. 
Wskazówka: jeśli nie masz dokładnie 90g pesto, wybierz dowolną gramaturę i dodaj równą ilość mąki. Sprawdziłam i działa. Jeżeli zamierzasz przekroczyć masę 100g pesto, dodaj jeszcze jedno jajko i dolej więcej mleka "na czuja".

2. Rozlewaj ciasto na naleśniki na rozgrzanej patelni. Żeby uniknąć wylewania zbyt dużej ilości tłuszczu, rozsmarowuję oliwę wcześniej papierowym ręcznikiem. Na jednego naleśnika używam zwykle miarki 100ml.

3. Pasty tuńczykowe przygotujesz po prostu mieszając wszystkie składniki. Kwestia przypraw zależy od Ciebie, ja lubię kiedy pasta jest łagodna, bo nie ingeruje wtedy zbytnio w smak naleśnika. Jednak to jest tylko Twoja decyzja :)

Smacznego!

Posted by Picasa

4 komentarze:

  1. w moim nastawieniu do naleśników Mama robi najlepsze
    ale i Ona jest teraz daleko, więc radzic muszę sobie sama
    zwykle wychodzą za grube, nierówne
    nie takie o jakich marzę
    ale to dobrze, bo gdy wracam do Domu, to mogę cieszyc się ich smakiem

    bardzo mi się podoba pomysł podania do nich tuńczykowej pasty
    mam w lodówce puszkę i to będzie dobry sposób na jej wykorzystanie
    i zjedzenie
    ale naleśniki jeśli będą zielone to od szpinaku, bo innych zielonych dodatków nie mam

    a poza tym - strasznie lubię do Ciebie zaglądac..

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam nalesniki!!! uwielbiam! wiec... strzez sie! u nas juz wkrotce, zamiast zielonych, beda brazowe nalesniki!!! (jak to u murzyna)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. U mnie w domu naleśniki raczej na słodko, ale taka wersja musi być pyszna.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiejka, Kornik - bardzo mi miło :)))

    Nigdy nie robiłam naleśników ze szpinakiem i właściwie to od niedawna dowiaduję się, że to jest genialny składnik do wielu dań. Jak na razie mój jedyny kontakt ze szpinakiem był na pizzy i czuję się jak ostatni łoś nie robiąc z nim nic więcej. Poprawię się.

    Pani Oro, kurde, jeśli brązowe oznacza spalone to się nie liczy jako danie! Ale doceniam Cię, doceniam, wiem, ze mi zaleziesz za skórę ;)

    OdpowiedzUsuń