środa, 27 stycznia 2010

Owocowy crumble, czyli babski wieczór i wampiry



Nie zamierzałam oglądać Twilight ani New Moon. Potem nie zamierzałam oglądać ich ponownie. Potem obiecywałam sobie, że nie obejrzę tego już nigdy więcej. Ale prawda jest taka, że kiedy w grę wchodzi jedzenie, ploty i wino, mogę oglądać wampirzą sagę nieograniczoną ilość razy i do tego za każdym razem piszczeć w odpowiednich momentach.

Jedzenie na babski wieczór rządzi się własnymi prawami. Albo idziemy na całość i zapominamy, że chcemy być piękne i szczupłe, albo robimy wersje light wszystkiego co się da, udając przed sobą, że dzięki temu będziemy piękne i szczupłe. Zawsze wybieram pierwszą opcję i uważam, że jest to jedyna właściwa.

Dlatego do mojego owocowego cruble nie dodam nigdy słodzika i nie będę nikomu mówić, że to w końcu owoce, że to prawie jak same witaminy i że to właściwie deser odchudzający. Prawda jest taka: jest obłędnie, rozkosznie smaczny, cudownie słodki, ale jednocześnie tak delikatny i lekki, że można zjeść nie jedną porcję, a trzy. Pod rząd. I myślę, że to jest absolutna podstawa dobrego deseru, bo przecież tutaj nie chodzi o umiar, tylko o przyjemność.

W przepisie podaję proporcje na przygotowanie dużej ilości kruszonki. Podaję takie proporcje, bo możecie przygotować jej więcej za jednym razem i po prostu zamrozić kruszonkę w woreczkach po 100g - wtedy za każdym razem możecie wyjąć woreczek, zamrożone owoce i deser macie praktycznie gotowy.

Składniki na kruszonkę:

200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę
6 łyżek brązowego cukru (demeara lub light muscovado)

1. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieć wszystko palcami, a następnie dodaj cukier. Zagnieć mieszaninę aż będzie miała konsystencję żwirku.

2. Przesyp kruszonkę do woreczków. Do przygotowania 4 małych deserów potrzebujesz 75-100g porcji kruszonki, więc najwygodniej, jeśli taką masę odmierzysz.

Składniki na owocowy crumble (4 małe porcje):

75-100g kruszonki (może być prosto z zamrażarki)
300g mrożonych owoców leśnych
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
4-6 łyżeczek cukru waniliowego



1. W misce wymieszaj owoce z cukrem i mąką. Dobrze, jeśli wyjmiesz je z zamrażarki około 2 godziny przed pieczeniem, jednak nie jest to konieczne - jeśli nie zdąrzysz, przedłuż czas pieczenia o jakieś 5 minut.

2. Przełóż owoce do 4 małych miseczek i posyp kruszonką. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.

Smacznego!
Posted by Picasa

3 komentarze:

  1. To lubie. Wieczorne spotkania, ploteczki i kaloryczne jedzonko :)) A takie crumble to juz prawdziwa rozpusta :)

    Notuje przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak tak, crumble to klasyka rozpusty ;) Posyp jeszcze kruszonkę brązowym cukrem przed wstawieniem do piekarnika - wygląda i smakuje jeszcze lepiej! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. foty fajne foty

    OdpowiedzUsuń